Zorgen om bloedtest voor zwangeren


RTL 4 – 17 december 2013

De nieuwe bloedtest voor zwangere vrouwen waarmee onder meer het syndroom van Down kan worden opgespoord, roept vragen op bij ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en SGP-voorman Kees van der Staaij vinden het zorgelijk dat de drempel om te testen of een ongeboren kindje het syndroom van Down heeft, omlaag gaat. “Moeten kinderen eerst een test goed doorstaan voordat ze geboren mogen worden? Laat dat niet zo zijn”, meent Dik-Faber. Van der Staaij heeft gemengde gevoelens. “Een betere test geeft minder kans op een miskraam, maar kan helaas de drempel voor abortus bij het syndroom van Down verlagen.”

Dik-Faber: “Testen op het DNA is misschien wel zonder risico, maar het plaatst ouders voor een geweldig dilemma wanneer zij weten dat ze een kind met Down zullen krijgen. Zo’n ingrijpende test kan niet zonder dat er hele goede voorlichting aan vooraf gaat. Bovendien moet gegarandeerd worden dat ouders het recht hebben om het niet te willen weten. Daar zal ik mij voor inzetten.”