Vrees voor Downkind drijft ouders naar België


Trouw 29/3/2012: 

Zwangere vrouwen wijken uit naar een Antwerps privé-laboratorium voor een bloedtest die in Nederland verboden is. Met de nieuwe test kan simpel worden vastgesteld of hun kind het syndroom van Down of een andere chromosoomafwijking heeft

Onder meer het VUmc in Amsterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) willen de bloedtest graag zelf aanbieden. Zij zijn echter teruggefloten door minister Schippers van volksgezondheid. Zij schreef vorige maand aan de Tweede Kamer dat het LUMC – dat al een pilot begonnen was – niet de vereiste vergunning heeft. Ook wil de minister meer onderzoek om vast te stellen of de test echt zo goed is.

Het Antwerpse laboratorium Gendia biedt de test aan sinds half januari. Wekelijks melden zich daar inmiddels tien Nederlandse moeders, meldt directeur Patrick Willems. “En ik verwacht dat het er volgende maand honderd per week zijn.”

De vrouwen die zich bij Gendia melden, hebben eerst in Nederland de combinatietest laten doen: een bloedtest om zwangerschapshormonen te meten en een nekplooimeting op de echo. Als daaruit een verhoogd risico op een Downkind blijkt, is de volgende stap doorgaans een vruchtwaterpunctie of vlokkentest.

“Maar deze vrouwen zien daar tegenop omdat die vervolgtests een risico van 0,5 tot 2 procent op een miskraam met zich meebrengen. Daarom komen ze bij ons”, zegt Willems. De vrouwen vinden Gendia op internet, of doordat Nederlandse gynaecologen de adresgegevens doorgeven.

Buisje bloed
Voor de nieuwe test hoeft alleen een buisje bloed van de moeder te worden afgenomen. Daarin zit altijd een beetje DNA van de baby, dat weglekt uit de placenta. Het erfelijke materiaal van de ongeboren baby kan apart worden geanalyseerd.

De zogeheten NIPT-test (non-invasieve prenatale test) kost 750 euro en wordt niet vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars. De test wordt tussen de negende en de twintigste zwangerschapsweek uitgevoerd. Pas na drie weken komt de uitslag: wereldwijd zijn nog maar zes laboratoria in staat de analyse uit te voeren. Gendia stuurt het bloed van de Nederlandse moeders door naar een lab in de Verenigde Staten.

Alle academische ziekenhuizen en diverse medische beroepsgroepen hebben gisteren een voorstel voor invoering van de bloedtest naar minister Schippers gestuurd. Zij rekenen erop dat de minister advies vraagt aan de Gezondheidsraad en dat dit advies positief zal zijn.