Presentaties

TRIDENT eindsymposium 26 januari 2023

 


NIPT: meer dan foetale trisomie detectie

presentatie van dr. Diane Van Opstal

Diane Van Opstal zette helder uiteen waarom de NIPT veel meer is dan foetale trisomie detectie. Dit deed ze door toe te lichten wat er precies testen bij de NIPT en wat de oorsprong is van het DNA dat onderzocht wordt bij NIPT. Vervolgens vertelde ze welke type nevenbevindingen er zijn en hoe vaak deze voorkomen. Tot slot blikte ze kort vooruit op de technische mogelijkheden van NIPT in de toekomst.

Hier vindt u de slides van de presentatie van dr. Diane Van Opstal.


 

Counseling: meebewegen met ontwikkelingen van NIPT

presentatie van dr. Janneke Gistels-van der Wal

Janneke Gitsels-van der Wal reflecteerde op de counseling in het verleden, heden en toekomst. Zij vertelde dat de counselor steeds ingewikkelder en breder wordt. Ze deelde aanbevelingen vanuit het cliëntenperspectief en de ervaring van counselors die bij verschillende studies onderzocht is. De take home massage was het belang voor het waarborgen van een goed geïnformeerde keuze en dat dit een (grote) verantwoordelijkheid meebrengt voor de counselor. Haar advies luidde daarbij: luisteren en aansluiten, want one size fits all bestaat niet in counseling.

Hier vindt u de slides van de presentatie van dr. Janneke Gistels-van der Wal.


 

TRIDENT, hoe Nederland de toon zette

presentatie van dr. Lieve Page Christiaens

Lieve Page Christiaens nam ons mee terug naar het begin van prenatale screening en de ontdekking van de techniek die ten grondslag ligt van de NIPT. Vervolgend vertelde zij over de stroomversnelling waar het veld in raakte door de TRIDENT-studies, waardoor de NIPT als eerst test beschikbaar kwam in onderzoeksetting. Tot slot presenteerde Lieve ‘de agenda van de toekomst’ over de richtlijn en benaming van nevenbevingen en over de geslachtschromosomen.

Hier vindt u de slides van de presentatie van dr. Lieve Page Christiaens.

 

Terug naar TRIDENT eindsymposium.